Portfolio

PM Championship 2016

Project Management Championship 2016, natjecanje je koje se održalo 17. ožujka 2016. u glavnom gradu Latvije prošlo je u vrlo dobrom tonu.

Tim koji je predstavljao IPMA Young Crew Hrvatska i Fakultet strojarstva i brodogradnje, Sveučilište u Zagrebu, a svim time i Republiku Hrvatsku činili su redom studenti Tvrtko Ćorić, Viktor Franz, Antonio Pappo i Marko Tödtling.

Cijela priča počela je pobjedom spomenutog tima na natjecanju na nacionalnoj razini 05. ožujka 2016. čime su osvojili čast biti predstavnicima Republike Hrvatske i to prvi put od kada je Hrvatska sudjeluje na Europskoj razini. Dana, 16. ožujka 2016. tim je sletio na aerodrome u Rigi, glavnom gradu Latvije te je potom uslijedilo spavanje kako bi što odmorniji dočekali samo natjecanje. Slijedeće dana uslijedilo je otvaranje konferencije Baltic PM days, a ujedno i PMC natjecanja. Nakon svačanog otvorenja i uvodnog govora održanog od strane (imena i prezimena), studenti su bili pozvani da se pridruže natjecanju koje je potrajalo o 10:00 pa sve do 17:00 sati.

Na početku natjecanja natjecatelji su bili upoznati sa konceptom simulacije i pravilima nakon čega je natjecanje i službeno počelo.

Zadatak nije bio nimalo jednostavan budući da je cijela simulacija bila podijeljena u nekoliko etapa u kojima su natjecatelji morali planirati, donositi odluke u vrlo tijesno vremenskom ograničenju.

Glavna tema simulacije bila je upravljanje dionicima projekta, ali i samim projektom koji je ove godine bio izgradnja elektrane na području dviju država. Kako se simulacija odvijala, svakom fazom povećavala se napetost s obzirom da su zadaci postajali sve zahtjevniji. Bila je to prava simulacija rada na projektu! Na kraju svake faze ažurirao se poredak timova prema različitim parametrima i vršila samoprocjena timova kojom su natjecatelji uviđali koje stvari mogu unaprijediti i na koji način. Kada je simulacija privedena kraju uslijedila je povratna informacija natjecatelja o njihovom iskustvu tokom natjecanja, koje su im bile najproblematičnije situacije i načini na koji su ih nadišli.

Navečer je uslijedila večera svih natjecatelja koji su ostali u Rigi u jednom od restorana koji su predložili lokalni natjecatelji i izlazak van. U četvrtak natjecatelji su mogli sudjelovati na mnogim predavanjima i radionicama organiziranim u sklopu Baltic PM Days događaja, a 15:00h uslijedilo je i proglašenje pobjednika.

Pobjedu je odnio tim iz Litve, dok je plasman koji su osvojili ostali timovi, nažalost ostao nepoznat. Događaj je završio svečanom ceremonijom i networkingom sudionika događaja te kao i prethodnog dana druženjem navečer.

Subota je ostala rezervirana za razgledavanje grada i otkrivanje znamenitosti po kojima je Riga prepoznatljiva. U nedjelju navečer naš tim se vratio u Zagreb čime je završena priča o natjecanju, ali ne i o jednom novom i jednistvenom prijateljstvu.
—-

Osobni dojam:

Držim da je natjecanje bilo kako meni, tako i ostalim članovima tima bilo vrlo vrijedno iskustvo za naš osobni, ali i profesionalni razvoj. Tokom ovog natjecanja puno smo naučili jedni od drugih i jedni o drugima i to je zapravo najveća vrijednost po kojoj ću pamtiti ovaj događaj. Nezaboravno iskustvo je bio proces od sazrijevanja tima, zajedničkog učenja i priprema za natjecanje pa sve do same implementacije naučenog. Neki od nas znali smo se međusobno, no ne i svi, a mislim da smo upravo ovim postignućem pokazali kako to nije najbitnija stvar dokle god tim ima zajednički cilj – učiti, naučiti i okušati priliku na ovako velikom natjecanju.

Marko Tödtling

Info

17/03/2016
PM Championship
Latvija