Izvještaj s PMC2016 održanog u Latviji

Project Management Championship 2016, natjecanje je koje se održalo 17. ožujka 2016. u glavnom gradu Latvije prošlo je u vrlo dobrom tonu.

Tim koji je predstavljao IPMA Young Crew Hrvatska i Fakultet strojarstva i brodogradnje, Sveučilište u Zagrebu, a svim time i Republiku Hrvatsku činili su redom studenti Tvrtko Ćorić, Viktor Franz, Antonio Pappo i Marko Tödtling.

Tim YC Croatia
Tim koji je predstavljao Young Crew Hrvatska

Cijela priča počela je pobjedom spomenutog tima na natjecanju na nacionalnoj razini 05. ožujka 2016. čime su osvojili čast biti predstavnicima Republike Hrvatske i to prvi put od kada je Hrvatska sudjeluje na Europskoj razini. Dana, 16. ožujka 2016. tim je sletio na aerodrome u Rigi, glavnom gradu Latvije te je potom uslijedilo spavanje kako bi što odmorniji dočekali samo natjecanje. Slijedeće dana uslijedilo je otvaranje konferencije Baltic PM days, a ujedno i PMC natjecanja. Nakon svačanog otvorenja i uvodnog govora održanog od strane (imena i prezimena), studenti su bili pozvani da se pridruže natjecanju koje je potrajalo o 10:00 pa sve do 17:00 sati.

Na početku natjecanja natjecatelji su bili upoznati sa konceptom simulacije i pravilima nakon čega je natjecanje i službeno počelo.

Zadatak nije bio nimalo jednostavan budući da je cijela simulacija bila podijeljena u nekoliko etapa u kojima su natjecatelji morali planirati, donositi odluke u vrlo tijesno vremenskom ograničenju.

Glavna tema simulacije bila je upravljanje dionicima projekta, ali i samim projektom koji je ove godine bio izgradnja elektrane na području dviju država. Kako se simulacija odvijala, svakom fazom povećavala se napetost s obzirom da su zadaci postajali sve zahtjevniji. Bila je to prava simulacija rada na projektu! Na kraju svake faze ažurirao se poredak timova prema različitim parametrima i vršila samoprocjena timova kojom su natjecatelji uviđali koje stvari mogu unaprijediti i na koji način. Kada je simulacija privedena kraju uslijedila je povratna informacija natjecatelja o njihovom iskustvu tokom natjecanja, koje su im bile najproblematičnije situacije i načini na koji su ih nadišli.

Navečer je uslijedila večera svih natjecatelja koji su ostali u Rigi u jednom od restorana koji su predložili lokalni natjecatelji i izlazak van. U četvrtak natjecatelji su mogli sudjelovati na mnogim predavanjima i radionicama organiziranim u sklopu Baltic PM Days događaja, a 15:00h uslijedilo je i proglašenje pobjednika.

Pobjedu je odnio tim iz Litve, dok je plasman koji su osvojili ostali timovi, nažalost ostao nepoznat. Događaj je završio svečanom ceremonijom i networkingom sudionika događaja te kao i prethodnog dana druženjem navečer.

Slika od Tedla (1)
Subota je ostala rezervirana za razgledavanje grada i otkrivanje znamenitosti po kojima je Riga prepoznatljiva. U nedjelju navečer naš tim se vratio u Zagreb čime je završena priča o natjecanju, ali ne i o jednom novom i jednistvenom prijateljstvu.
—-

Osobni dojam:

Držim da je natjecanje bilo kako meni, tako i ostalim članovima tima bilo vrlo vrijedno iskustvo za naš osobni, ali i profesionalni razvoj. Tokom ovog natjecanja puno smo naučili jedni od drugih i jedni o drugima i to je zapravo najveća vrijednost po kojoj ću pamtiti ovaj događaj. Nezaboravno iskustvo je bio proces od sazrijevanja tima, zajedničkog učenja i priprema za natjecanje pa sve do same implementacije naučenog. Neki od nas znali smo se međusobno, no ne i svi, a mislim da smo upravo ovim postignućem pokazali kako to nije najbitnija stvar dokle god tim ima zajednički cilj – učiti, naučiti i okušati priliku na ovako velikom natjecanju.

Marko Tödtling

Leave a comment