Portfolio

PM Awards 2018

Kraj svake godine prilika je da retrospektivno promotrimo godinu iza nas te prepoznamo najbolja ostvarenja u njoj. Tako je već četvrtu godinu u nizu u Smaragdnoj dvorani Esplanade Zagreb Hotela održana dodjela nagrada za najbolje ostvarene projekte i njihove mlade voditelje Project Management Awards 2018 (PMA 2018) koja je bila prilika za druženje vrhunskih stručnjaka koji dijele projektna znanja i ideje. Ove godine nagrade su uručene najboljem mladom voditelju projekta te najboljem projektu s mladim voditeljem. Project Management Awards 2018 održao se u organizaciji IPMA Young Crew Croatia i Hrvatske udruge za upravljanje projektima.

Hrvatska udruga za upravljanje projektima (HUUP) punopravna je članica IPMA-e (International Project Management Association), vodeće svjetske neprofitne organizacije za upravljanje projektima i u Hrvatskoj se bavi razvijanjem i promicanjem profesionalizacije u području upravljanja projektima. IPMA Young Crew Croatia je ogranak osnovan pod okriljem HUUP-a te je dio međunarodne obitelji mladih voditelja projekata koja okuplja ljude iz područja upravljanja projektima i studente od 20 do 35 godina starosti. Misija joj je razviti mlade voditelje projekata, sadašnjosti i budućnosti, kroz promociju inovacija i novih istraživanja u području upravljanja projektima.

PMA je jedinstveno godišnje priznanje u Republici Hrvatskoj te je prvi korak u njihovom profesionalnom uspjehu u području upravljanja projektima. Osim toga, predstavlja dobar okvir za procjenu vlastitih sposobnosti u konkurentskom okruženju Republike Hrvatske te pruža priliku pobjednicima za sudjelovanje na međunarodnom natjecanju IPMA Project Management Awards sljedeće godine kao predstavnik Republike Hrvatske.

Evaluacijski odbor je neovisno tijelo koje je prema kriterijima definiranima na svjetskoj razini u skladu s IPMA Competence Baseline (ICB4) procijenio prijave i donio odluku o pobjednicima natječaja. Njega čine stručnjaci iz prakse upravljanja projektima: Zvonimir Križ (voditelj razvojnog tima, PBZ d.d. Te Agile development/Lean Trainer i Coach), Melita Zajkovski (Business Project Manager, Lean Business Expert), Rok Petje (koordinator projekata u Općini Lendava, Slovenija, član Predsjedništva u ZPM-u te certificirani prema IPMA Level D), Jasna Bojanić Dujmović (voditeljica projekata iz Programa sufinanciranih EU fondovima, Hrvatski telekom d.d., Project Management Professional (PMP) certifikat, specijalizacija iz područja upravljanja EU projektima) te Marko Reis (country manager u Infobipu, stručni specijalist projektnog managementa te pobjednik PMA 2017 u kategoriji Najbolji projekt s mladim voditeljem).

Ove godine u kategoriji Najboljeg mladog voditelja pobjednicom je proglašena Ana Kožul koja je vodila projekt ‘6. Festival svjetske književnosti’. Finaliste u isto kategoriji su činili Ivana Mikolić (ASSISI_bf : Animal and robot Societies Self-organise and Integrate by Social Interaction (bees and fish) te Ivan Kosovec (Terappia). U kategoriji Najboljeg projekta s mladim voditeljem pobjedu je odnio projekt ‘MAKERphone – DIY educational mobile phone’ (voditeljica Tena Marčac). Konkurenciju u ovoj kategoriji su činili projekti ‘FINtelligent’ (prijaviteljica Ana Maria Begović te voditelj Karlo Balenović), ‘Terappia’ (Ivan Kosovec), ‘Pričajmo slikama’ (voditeljica Karmela Slišković).

Raznolikost tematike projekata potvrđuje da je važnost upravljanja projektima prepoznata u svim sferama života. Iako se upravljanje projektima najčešće povezuje uz građevinske, istraživačke ili IT projekte, prijavljeni projekti pokazuju da su kompetencije vještog savladavanja projektnih izazova cijenjene i u projektima iz kulture, start-upa ili humanitarnog rada.

Struka upravljanja projektima se ubrzano mijenja te svaka godina nosi nove trendove. Profesionalne udruge poput IPMA-e i YCC-a omogućavaju i stavljaju naglasak na razvoj kompetencija projektnih voditelja. Kroz svoj četverostupanjski certifikacijski sustav, IPMA standardizira struku te ovom certifikacijom pojedincima na lokalnoj razini daje priliku priznavanja stručnih kompetencija u svim zemljama članicama na međunarodnoj razini. Uz formalno obrazovanje, ovakva certifikacija omogućava brži napredak u karijeri i savladavanje kompetencija.

Young Crew Croatia, kao dio IPMA-e, mladim projektnim voditeljima u Hrvatskoj nudi sve beneficije IPMA-e na lokalnoj razini. Project Management Awards prepoznaje i važnost educiranja mladih voditelja te uz podršku HUUP-a najboljem mladom voditelju projekta dodjeljuje prestižnu IPMA-inu certifikaciju. Navedeno naše mlade voditelje lansira na svjetsku scenu upravljanja projektima. Osim toga, sponzorska poduzeća Algebra, CROZ i Primakon omogućila su dodatnu edukaciju iz struke upravljanja projektima pobjednicima u obje kategorije.

Upravljanje projektima je globalna struka, a i ova godina potvrdila je da za područje upravljanja projektima u Hrvatskoj vlada velik interes, da mladi voditelji projekata ostvaruju kvalitetne projekte s odličnim rezultatima te da je za sadašnje i buduće generacije mladih voditelja projekata i istraživača mnogo prilika za postizanje velikih uspjeha. Project Management Awards je projekt kojim Young Crew Croatia označava kraj projektne godine, ali je upravo to početak mnogim mladim projektnim nadama u svijetu upravljanja projektima.

Sve fotografije s dodjele nagrada pogledajte ovdje http://bit.ly/PMA2018photo

Photos by Eni Lea Hoyka i Mislav Mesek.

Info

18/12/2018