Donosimo dojmove s ovogodišnjeg IPMC-a!

Dora Novak, članica tima, podijelila je svoja iskustva s IPMC-a gdje su hrvatski predstavnici osvojili treće mjesto.

Međunarodno natjecanje Project Management Championship 2018 održano je od 1. do 3. lipnja 2018. u Beogradu.

Tim koji je predstavljao IPMA Young Crew Croatia te Fakultet strojarstva i brodogradnje, Prirodoslovno-matematički fakultet, Sveučilište u Zagrebu, a samim time i Hrvatsku, činili su studenti: Paulo Katić, Petar Perković, Lovre Skočić i Dora Novak.

Cjelokupno putovanje započelo je pobjedom spomenutog tima na natjecanju na nacionalnoj razini 7. travnja 2018. čime su osvojili čast biti predstavnicima Hrvatske.  Dana 1. lipnja 2018. tim je vlakom stigao u Beograd te su se uputili prema Opening Ceremony u hotelu Metropol Palace, gdje se održavalo i samo natjecanje. Na otvorenju su imali priliku upoznati organizacijski tim kao i ostale timove pristigle sa svih strana svijeta.

Sljedećeg dana uslijedio je službeni dio natjecanja u hotelu Metropol Palace koje je potrajalo od 09:00 pa sve do 16:00 sati. Na početku natjecanja natjecatelji su bili upoznati s konceptom simulacije i pravilima nakon čega je natjecanje i službeno počelo. Zadatak nije bio nimalo jednostavan jer je cijela simulacija bila podijeljena u nekoliko etapa u kojima su natjecatelji morali planirati, donositi odluke u vrlo ograničenom vremenskom roku.

Glavna tema simulacije je bilo snimanje dokumentarnog/avanturističkog filma u Zapadnoj Africi. Konačan cilj bio je u zadanom vremenskom okviru proći 21 lokaciju na tom dijelu svijeta te na svakoj od njih snimiti kratak film. Zadatak je bio zapravo kombinacija time managementa i risk managementa jer su putem nailazili na razne nepredvidljive situacije.

Navečer je uslijedila gala večera svih natjecatelja koji su ostali u Beogradu u Belom Dvoru. Prije same večere imali su organiziran posjet kraljevskog dvora, rezidencije kralja Aleksandra, koji je bio zaista očaravajući.  Za vrijeme večere organizatori su proglasili pobjednike, pobjedu dijele timovi iz Njemačke i Srbije, dok je tim iz Hrvatske osvojio 3. mjesto.

Događaj je završio svečanom ceremonijom koji je bio idealna prilika za networking sudionika događaja i razmjenu iskustava i razmišljanja o upravljanju projektima.

U nedjelju navečer naš tim se vratio u Zagreb čime je završena priča o natjecanju, ali ne i o jednom novom i jedinstvenom prijateljstvu.

‘Cijelo iskustvo bilo je zaista predivno, puno smo naučili o upravljanju projektima, timskom radu, ali i o srpskoj kulturi. Organizatori su napravili besprijekoran posao, a mi smo se vratili u Hrvatsku ponosno zauzevši 3. mjesto u priličnoj jakoj konkurenciji. ‘

Dora Novak

Fotografije s natjecanja možete pogledati ovdje.