Osnove PM: Voditelj projekta

Voditelj projekta je stručna osoba koja sa svojim timom u ime i za račun naručitelja vodi projekt. On je generalni direktor projekta koji ima velike ovlasti da bi mogao rukovoditi projektom, a na njemu je najveća odgovornost za uspjeh ili propast samog projekta.

Naglasak treba staviti na kompetencije voditelja projekta, koje podrazumijevaju sva znanja (dionici, rizici…) i vještine (korištenje raznih programa, izrada izvještaja…) te naposljetku sposobnost da ih primijeni na pravom mjestu i u pravo vrijeme. Od velike važnosti su posebne osobine voditelja projekta: odlučnost, motivacijske vještine, fleksibilnost- biheviorističke kompetencije, no ipak možemo reći da se njegov uspjeh mjeri čimbenicima koje svrstavamo u tehničke kompetencije: kvaliteta (dobar i trajan proizvod), vrijeme (poštivanje roka) i troškovi (biti unutar budžeta). Važno je i da voditelj projekta uvijek vodi brigu o poduzeću, zaštiti okoliša i ljudi i poštivanju zakonodavnog okvira –kontekstualne kompetencije.

Vodeći brigu o svim područjima svojih kompetencija uzimamo stvar u svoje ruke i postajemo uspješni projektni menadžeri.

Evo i primjer 🙂

Projektni menadžeri General Motorsa, Forda i DaimlerChryslera godinama su iskazivali veliku razinu kompetencija te su svojim automobilima (projektima) dominirali tržištem SAD-a. Novi automobili njihovih projektnih timova u pravilu su bili vrlo visoke kvalitete, unutar budžeta i predviđenog roka (tehničke kompetencije). Ipak, svoju dominantnu poziciju izgubili su od japanskih proizvođača Toyote i Hyundai-a zahvaljujući konstantnoj usmjerenosti njihovih projektnih menadžera na globalno tržište i ostvarenje rezultata na takvom kompleksnom tržištu (kontekstualne kompetencije). Osim toga učestalo su izvještavali uprave o provedbi svojih projekata te su održavali komunikaciju s običnim kupcima diljem svijeta (biheviorističke kompetencije). Takav pristup omogućio je razvoj auta traženih u cijelom svijetu te su time svojim kompanijama osigurali konkurentsku prednost i dugoročan uspjeh.

Leave a comment