PMC 2016: Rezultati nacionalnog finala

U subotu, 5.03.2016. na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu se održalo nacionalno finale PM Championshipa u kojem su sudjelovali timovi koji su se u kvalifikacijskom ispitu uspjeli izboriti i natjecati za odlazak u Rigu. Suci ovogodišnjeg nacionalnog finala su bili Rebeka Vlahov sa Ekonomskog fakulteta u Zagrebu, Miro Hegedić sa Fakulteta strojarstva i brodogradnje te Ivan Protega, dobitnik nagrade Menadžer godine 2015 iz JYSK-a.

U finalu je sudjelovalo 6 timova, 4 tima s Veleučilišta Baltazar Zaprešić, jedan tim s Ekonomskog fakulteta u Zagrebu te jedan tim s Fakulteta strojarstva i brodogradnje Sveučilišta u Zagrebu. Svim timovima od srca čestitamo na postignutom uspjehu, te se nadamo kako vam je ovo iskustvo bilo zanimljivo i poticajno.

S ponosom objavljujemo da sa osvojenih 8,9 bodova, tim studenata, Marko Tödtling, Antonio Pappo, Viktor Franz i Tvrtko Ćorić, s Fakulteta strojarstva i brodogradnje Sveučilišta u Zagrebu su odnijeli pobjedu te postali pobjednici nacionalnog finala i tako osigurali put u Rigu na internacionalno finale (17. i 18. ožujka) gdje će, po prvi puta, u vrlo jakoj konkurenciji predstavljati Hrvatsku.

Komentar pobjednika nacionalnog natjecanja

Za Project Management Championship čuo sam u prosincu prošle godine i odmah me zainteresiralo jer je natjecanjeu više faza, svaka je drukčija i u svakoj fazi sam mogao nadograditi znanje iz upravljanja projektima.Natjecanje je bilo organizirano tako da se prijavljuju timovi koji predstavljaju pojedine fakultete, a kako smo se kolega Marko Tödtling i ja znali, odlučili smo se prijaviti. Marko je našao još dvoje kolega i prijavio nas je kao tim s Fakulteta strojarstva i brodogrdanje. Članovi tima su: Viktor Franz, Antonio Pappo, Marko Tödtling i ja. Svi smo s različitih smjerova na fakultetu, ali smo prepoznali ovo natjecanje kao nešto gdje bi mogli razvijati vještine koje bi nam mogle biti važne u budućnosti.
Prvi faza natjecanja je bilo rješavanje online testa koji se sastojao od 100 pitanja iz project managementa koja smo morali odgovoriti u 100 minuta. Prvo smo riješili demo test i shvatili da postoje trik pitanja pa smo s tim znanjem krenuli u rješavanje pravog testa. Rezultat je ispao jako dobar i bili smo prvi na tablici.
Drugi dio natjecanja je bilo rješavanje case study-a 5. ožujka. Prije samog natjecanja organizirali smo timske sastanke kako bi se pripremili za natjecanje i to nam je jako pomoglo pri rješavanju.

2016-03-05 12.39.42
Pobjednički tim u radu

Sam slučaj je bio vrlo zanimljiv i još k tome povezan sa strojarstvom. Radilo se poduzeću koje proizvodi naoružanje za američku vojsku i koje je nakon otkaza jednog i problema s drugim programom razvoja naoružanja zapalo u duboke probleme koji bi mogli uništiti kompaniju. Zbog manjka posla menadžment te kompanije odlučio je otpustiti višak radnika, koji su zbog takvog poteza uprave stupili u štrajk.
Naš zadatak je bio analizirati stanje u poduzeću i odabrati jedno ili više predloženih rješenja, potkrijepiti ih s argumentima iz case-a i na kraju za svako od tih rješenja napraviti projektni plan.
Zadatak je bio dosta opširan, a kako smo za rješavanje imali tri i pol sata predstavljao je i veliki izazov. U rješavanju su nam svakako pomogla iskustva koje je svaki od nas skupio tijekom fakulteta te priprema koju smo kao tim radili prije natjecanja.
Naša rješenje smo predstavili tročlanom žiriju koji nam je postavljao i dodatna pitanja, a na kraju dao mišljenja o našem radu. To je za nas bila dodatna vrijednost u ovome natjecanju jer smo time puno toga naučili.

Na kraju smo pobjedili. Sada se spremamo za zadnji dio natjecanja, koje je na internacionalnoj razini i održava se u Rigi od 16. do 20. ožujka.

Organizacija samog natjecanja je bila dobra te bih svim studentima preporučio da nađu još par kolega organiziraju se, prijave sljedeće godine i predstavljaju svoj fakultet na Project Management Championship-u!

Tvrtko Ćorić

Pobjedničkom timu želimo puno uspjeha na natjecanju u Rigi.

Slike s događaja: Link

Leave a comment