Young Crew Croatia svjedoči zagrebačkoj povijesti i kulturnoj baštini u Kući Šenoa

Prethodnog vikenda aktivni članovi naše Udruge posjetili su muzej Kuća Šenoa.

Navedeni muzej je od strane evaluacijskog odbora na posljednjem izdanju natječaja Project Management Awards 2017 (PMA 2017) osvojio prestižnu nagradu za „Najbolji projekt s mladim voditeljem “. Domaćin nam je bio Ivan Reis, koji je uz brata Marka dobitnik nagrade, te njihova majka Jasmina. Muzej je, kako i ime kaže, posvećen obitelji Šenoa s najvećim naglaskom na svima nam poznatog pisca Augusta, ali nam daje detaljan uvid u životne priče i ostalih članova obitelji. Muzej je u prostoru kuće (obiteljska kuća u  Mallinovoj 27) koju je sagradio Augustov sin Milan zajedno sa suprugom. Šenoe su inače prije toga živjele u Vlaškoj i Radićevoj ulici. Uz izuzetno personalizirano vodstvo domaćina koji je unuk Zdenka Šenoe, a koji je pak Augustov unuk, ovaj muzej odiše pravim duhom perioda kojeg predstavlja te su priče naših domaćina prožete zanimljivostima koje su, uglavnom, poznate samo obitelji. Tako možemo saznati priču da je prvi Šenoa koji je došao u Zagreb Augustov otac Alojz koji je posjedovao slastičarnicu u Zagrebu preko činjenice kako Augustov materinji jezik nije bio hrvatski. Nadalje, August je bio gradski senator i pisao mnoge priče o ljudima koje je stvarno poznavao poput poznatog nam prijana Lovre.

Mnogi predmeti su ostali u posjedu obitelji te predstavljaju veliku zbirku privatnih
pisama, škaroreza iz djetinjstva te zbirku slika Augustovog sina Branka čiji atelje se također nalazi u prostoru muzeja. Sama inspiracija za otvaranje je bila upravo ta velika zbirka predmeta koji su ostali u obitelji i time prikazuju jedinstvene stvari i situacije iz života ove poznate obitelji čiji je običaj kroz generacije bio bilježiti i zapisivati trenutke uz dnevničko praćenje datuma pisanja. Naši članovi su oduševljeni ovim muzejom te im se posebno svidio ljubazan i prijateljski odnos domaćina te priče koje nemaju prilike pronaći u raznim biografijama ove poznate obitelji.

Postanite i sami istraživači kulturne baštine grada Zagreba i krenite proučavati bogatstvo Kuće Šenoa!

Kuću Šenoa moguće je posjetiti od ponedjeljka do petka (14-19h) te subotom (11-18h). Posljednji ulaz je 1h prije zatvaranja.

Ulaznica za učenike, studente, umirovljenike, nezaposlene, invalide je 20 kn, a za radno aktivne 30 kn.
Više informacija pronađite na službenoj web stranici muzeja Kuća Šenoa te na Facebooku.

[Best_Wordpress_Gallery id=”3″ gal_title=”Šenoa”]

Photo by Karlo Balenović

Leave a comment