Osnove PM: Projekt

Projekt je pothvat ograničenog vremena i resursa kojim se realizira skup točno definiranih produkata sukladnih ciljevima.

Projekti spajaju organizaciju, ljude i rad. Proizvodnja ih spaja također, ali razlika je što su projekti: privremeni (jasno određen početak i kraj), jednokratni i jedinstveni  (nastali produkti su barem po nečemu različiti od njima sličnih) i izvodi ih tim (fleksibilnog i promjenjivog sastava). Ostale bitne sastavnice su: faze, sadržaj i struktura, ograničenja, ciljevi, sudionici, rizici…

Evo primjera 🙂

Organiziranje konferencije možemo razmatrati kao manji projekt i time bi doprinijeli njenoj uspješnoj provedbi. Najbolje je započeti s izradom plana u koji se najprije uvrsti početak i kraj projekta (privremeni pothvat). Zatim, da bismo bolje izvršili sve obveze, angažiramo ljude s kojima ćemo surađivati (tim), a nijedna konferencija nije potpuno ista (različit tim/mjesto/vrijeme – jednokratnost). Za ostvarenje cilja projekta (uspješno organizirana i provedena konferencija) bitan je dobar sadržaj i struktura, a vrlo je važno i analizirati rizike (što sve može poći po zlu) te u obzir uzeti sve sudionike (npr. dobavljači).